
Продукти за форма с диаметър 26 см :
200 г масло
150 г кафява захар
1 пакетче ванилия
4 яйца, 1 щипкасол
300 г обикновено брашно
50 г натурално какао
1,5 к.л. бакплувер, около 25 мл мляко
За пълнежа :
3 с.л. желе от френско грозде
500 г ягоди, 300 мл течна сметана
1 пакетче фиксатор за сметана
1 к.л. ванилия
1 сл.пудра захар
Освен това :
мазнина за намазване на формата.
Начин на приготвяне : Маслото, захарта и ванилиевата захар разбиваме на пяна, добавяме яйцата и солта.Поръсваме брашното, какаото и бакпулвера върху сместа и заедно с млякото ги разбъркваме.Изсипваме сместа в предварително намазана форма и я слагаме в студена фурна на най-ниското ниво на скарата.Печем на 180 градуса ( на газова печка - 2-3 та степен ) около 1 час.
Изстиналият блат разрязваме на две, долната му част намазваме с желе от френско грозде.Измиваме и почистваме от дръжките ягодите, 1/4 отделяме за украса, останалите намачкваме на големи парчета.
Разбиваме течната сметана, прибавяйки фиксатора, ванилията и захарта, до получаване на твърда пяна.Прибавяме намачканите ягоди.Долната част на блата намазваме с 1/2 от ягодовата пяна, слагаме отгоре блата, а остатъка от пяната намазваме отгоре, заглаждаме я и я оставяме в хладилника за 2 часа.
Нарязваме останалите ягоди на парченца и украсяваме с тях тортата, след което я нарязваме на 12 парчета и я поднасяме.
Идеи за :
Ягодите намачкваме в купичка с вилица, без да се прекалява с намачкването, защото пускат вода и ще оводнят течната сметана.С по-едрите плодове украсяваме тортата.
Брашното, какаото и бакпулвера смесваме, най-напред в отделна купа.Тестото става още по-пухкаво, ако пресеем брашняната смес през сито върху разбитити яйца и маслото и внимателно ги разбъркаме.
Хранителна стойност : 1 парче : 450 ккал/1890 kJ 8 г белтъчини 26 г мазнини 45 г въглехидрати.
Тортата е висококалорична, затова е добре да се нареже на 16 парчета или пълнежа да се приготви с по-малко сметана.
Няма коментари:
Публикуване на коментар