сряда, 13 януари 2010 г.

Хранене и здраве

Етикети : Здравословни храни, хранене, здраве, диети, рецепти, готварства, вкусни ястия,


# Мускулната треска се дължи на натрупване в мускулите на лактат - краен продукт от анаеробното разграждане на глюкозата. Вана, масаж и аспирин са добър начин за добавяне на повече кръв до мускулите, която да "отмие" лактата и да го транспортира до черния дроб.
# "Биохимия на златото" - в кръвта на жените този микроелемент се съдържа в двойно по-голямо количество, отколкото в тази на мъжете (патологична страст към бижутата?)
# Еритроцитът разгражда глюкозата само анаеробно, защото няма митохондрии.
# Сперматозоидите използват като главен енергиен източник за движението си фруктоза, а не глюкоза (яжте плодове и мед, мъже!)
# Способността за справяне на организма с хипоксични състояния (недостиг на кислород) е вродена - хора "хималайци".
# Ако след тежък преход в планината ви се иска "да приемете" алкохол и шоколад, първо вземете шоколада и след 40 мин. алкохола. В противен случай алкохолът ще инхибира глюконеогенезата (процес, осигуряващ мозъка с глюкоза), терморегулационният център в мозъка ще понижи активността си и ще последва хипотермия ("бяла смърт").
# Глюкозата е гориво №1 за нашите тела - "бензинът на организма".
# В мозъка няма гликоген - той "няма време" да си го разгражда до глюкоза, а си "внася" мономерна глюкоза "наготово" непрекъснато и директно от кръвта.
# При въглехидратно хранене количеството на гликогена в черния дроб може да стигне до 6-8 тегловни %. При гладуване за 24-48 часа този процент спада до 0.1, тъй като този гликоген става източник на кръвна глюкоза. В мускулите гликогенът е само 1 тегловен % и обезпечава с енергия единствено мускулното съкращение, следователно се изчерпва само при физическа работа, а не при гладуване!!!
# Новородените от майки-пушачки имат значително понижено чернодробно съдържание на гликоген - глюконеогенезата се инхибира от тютюневия дим.
# Научното име на кофеина е триметилксантин. При хронична употреба на кафе се индуцират ензимите деметилази, които инактивират кофеина.
# Кофеинът е мутаген - аналог на адениновите и гуаниновите бази в ДНК.
# Виаграта действа подобно на кофеина - инхибира ензима фосфодиестераза и по този начин осигурява в достатъчно количество цГМФ (цикличен гуанозинмонофосфат) - "метаболитът на ерекцията"
# Хипогликемия настъпва при концентрация на глюкозата в кръвта под 2mmol/l.
# Много често диабет II-ри тип е последица от затлъстяването. Адипоцитите (клетките на мастната тъкан) произвеждат хормоноподобното вещество резистин, което уврежда инсулиновите рецептори на клетките.
# Броят на адипоцитите в мастната тъкан "се програмира" още в детската възраст. В последствие вече съществуващите адипоцити могат само да се пълнят с мазнини и да нарастват.
# Липогенезата (синтез на мазнини) се активира от поемането на въглехидрати в излишък и този процес се активира от инсулина.
# Холестеролът е молекулният предшественик на жлъчните киселини и на всички стероидни хормони.
# Правилно е да се казва "кръвна глюкоза", а не "кръвна захар". Захарта е дизахаридът захароза, а глюкозата е мономер.
# Открит е ген, отговорен за т. нар. "генетично напълняване".
# Днес се оказва, че мастната тъкан е и мощен ендокринен орган, който може да ни навлече един куп проблеми на главата ... всъщност, не един, и не само на главата...
# Веществото, отговорно за създване на усещането за ситост след нахранване, се нарича лептин. Секретира се в кръвта от адипоцитите и се свързва с рецептор в хипоталамичните ядра на мозъка. При генетичното затлъстяване най-вероятно се касае за дефект в рецептора за лептина.
# Соята е великолепен хранителен продукт: съдържа незаменими аминокиселини, незаменими полиенови мастни киселини и фитостероли, които противодействат на всмукването на холестерола от храната.
# Спортът и физическата активност активират ендотела на кръвоносните съдове, той секретира простациклин в голямо количество, което води до разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на кръвосъсирването. Оттук намалява опасността от инфаркт и инсулт.
# Маргаринът съдържа ненаситени растителни мазнини, които, за са преминат от естественото си течно състояние в твърдо, се подлагат на процес хидрогениране, протичащ при високо налягане и температура. При това цис-конфигурацията на двойната връзка на ненаситените мастни киселини преминава в транс и ензимите, отговорни за разграждането на мазнините в организма, не могат да ги "разпознаят". Така тези транс-мастни киселини "се натъпкват" в мастната тъкан и "пречат" на процеса на мастното разграждане.
# Суровите плодове и зеленчуци съдържат растителни влакна - целулози, хемицелулози, лигнин, танин и пектин. Те свързват жлъчните киселини, глюкозата и холестерола в червата, действайки като "метла" за храносмилателната система.
# Лайнинг: "Мазнините изгарят в огъня на въглехидратите"... ако имаме малко воля.
# Авицена: "Големи количества вино могат да имат само царете и философите: философът знае докъде да спре, а на царя всичко му е позволено".
# Ханс Селие: "Човекът представлява една свещ, която, ако човек си живее нормално, гори и свършва. Не палете свещта и от двете страни!"
# Най-големият атлет на планетата е бълхата, благодарение на белтъка резилин в крайниците й, който има способността рязко да се отпуска и с това да се осъществява завидния отскок.

1 коментар:

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...