
За 4 порции :
4 филета от пилешки гърди
4 с.л. зехтин
1 ч.л. сух розмарин
сол, млян лют червен пипер
8 парчета тънко нарязана сурова шунка
1 скилидка чесън
1 глава лук
3 стръка целина
3 моркова, 2 малки тиквички
1 с.л. доматено пюре
1/8 л сухо бяло вино
2 с.л. зехтин
1 ч.л. настъргана кора от лимон
1 с.л. нарязан магданоз
Начин на приготвяне : Измиваме месото в студена вода и го подсушаваме.Изпържваме в горещо олио до хрупкаво.Изваждаме от олиото и наръсваме с розмарин, сол и червен пипер.Всяко филе увиваме в два тънки резена шунка.
Лукът и чесънът обелваме и нарязваме на ситно.Остъргваме морковите, целината и тиквичките.Нарязваме ги на тънки ленти.Доматеното пюре разбъркваме добре с бяло вино.
Задушаваме лука в горещо олио докато стане прозрачен.Прибавяме чесъна и зеленчуците и ги запържваме малко.След това прибавяме виното и доматеното пюре и подправяме със сол и червен пипер.
Нареждаме месото върху зеленчуците и ги задушаваме под капак на слаб огън 15 мин.Слагаме филето в затоплена чиния и го държим топло.Към зеленчуците прибавяме настъргания лимон и магданоза, след което ги поставяме до месото и сервираме веднага.
Идеи за :
Месото придобива отличен вкус, когато го увием в шунка.Леката пармска шунка например му придава по-фин аромат от някои видове шунка със силни подправки
Тънки ленти от зеленчуци
- почистваме зеленчуците, нарязваме ги с остър нож най-напред на филии, а след това
- по дължина на тънки ленти с дебелина на кибритена клечка.
Хранителна стойност : 370 ккал/1560 kj 34 г белтъчини 23 г мазнини 24 г въглехидрати
Филето от пилешки гърди е най- нискокалоричната част на пилето.
Пилешките гърди са богати на белтъчини.
Много вкусно звучи.
ОтговорИзтриване