четвъртък, 26 ноември 2009 г.

Няколко правила, които трябва да имате предвид, когато приготвяте салати

1.За салатите могад да се използват почти всички известни хранителни продукти и техните най-смели съчетания.Те обаче не бива да бъдат произволни - продуктите трябва да се съвместяват по вкусови качества.Могат да се съчетават зеленчуци, плодове, месо, и довеч, ако те са съвместими по вкус.Не бива да се съчетават дори два вида зеленчук, ако са несъвместими.
2.За всяка салата се използва определена заливка.Нейният състав зависи от състава на продуктите.Неподходящата заливка може да развали всичко.Ето защо, никога не наливайте цялата заливка наведнъж.Отделете част от нея и направете проверка.Това важи, ако сама композирате салатата.
3.Посоляването на салатата е също изкуство.Зеленчуковите и особено зелените салати са много чувствителни към солта.Когато салатата е пресолена, зеленината бързо повяхва, сокът изтича и тя изгубва не само външния си вид, но и вкуса си.,Салатките и марулите започват да нагарчат, краставиците стават меки.Затова всички салати, а особено зелените, се посоляват непосредствено преди сервирането.Салатите от нежни зеленчуци и зеленина могат и да не се солят.Само се подкиселяват с лимонов сок и се добавя мъничко млян черен пипер.
4.Преди да правите салата, трябва да проверите дали тя не повтаря по състав основните ястия или пък не им противоречи.Само салати, които се сервират като предястие могат да съдържат незеленчукови компоненти.Салатите, които се сервират към основното ястие, трябва да бъдат от зеленчуци ( пресни, консервирани, туршии ), и да го допълват.


Видове салати

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...