Няколко правила, които трябва да имате предвид, когато приготвяте салати

Един доста опростен вариант. Най-важното е да няма пръст по зеленчуците.
1 салата / маруля
1 връзка зелен лук
1 връзка репички (ако има)
1 краставица (ако има)
сол
олио
лимонов сок / оцет
Салатата / марулята се накъсва на отделни листа и се накисва в дълбок съд (голяма тенджера, леген, кофа - използвам кофа от доматено пюре) със студена вода, за да падне пясъкът. След това всяко листенце се измива поотделно, за да се отмие всяка песъчинка.
Листата се слагат в гевгир, за да се отцеди водата (има едни специални центрофуги за любителите на такива джаджи).
Останалите съставки - лук, репички и краставица се измиват и се нарязват.
Накрая се добавя и салатата, нарязана на ивички или накъсана на едри парчета.
Преди да се поднесе салатата се подправя с дресинг от сол, оцет / лимонов сок и олио / зехтин.
Може да се добавят варени яйца, паречета месо, крутони, запечен сусам или каквото има в хладилника.
Забележка: ако нямате пресни лимони, използвайте оцет, сокът от пластмасовите бутилки е гадноват.
Видове салати
Няма коментари:
Публикуване на коментар