вторник, 24 ноември 2009 г.

Пастет от пилешко месо

Етикети : Готварски рецепти, предястия, готвене, готвач, продукти, начин на приготвяне, колинарно,


пилешки пастет!!!
За тестото:

* 400 г брашно
* 1 с.л. сол
* 200 г меко масло или маргарин
* 2 бр. яйца

За пастета:

* 600 г пилешко филе
* 200 г бекон
* 2 глави лук
* 100 г масло
* 2 бр. яйца
* 150 мл сметана
* 100 мл бяло сухо вино
* 50 г шам фъстък
* 50 г маслини
* сол
* бял пипер
* индийско орехче

За плънката:

* 2 бр. пилешки бон филета
* сол
* бял пипер
* няколко по-големи листа от спанак тип Mangold
* 1 бр. жълтък

За желето:

* 1 пакетче желатин (7 г)
* 125 мл бяло сухо вино
* 375 мл бульон


На тестото: Всички продукти за тестото се смесват в комбайн и се измесва тесто.
На пастета: Пилешките филета се измиват, подсушават и заедно с бекона се мелят в комбайн или с машинка за мелене на месо. Лукът се запържва в маслото, като се внимава да не прегори и се задушава с бялото вино. Каймата се смесва с лука, сметаната, маслините, шам фъстъка, яйцата и се разбърква добре. Подправя се със сол, бял пипер и индийско орехче.
На плънката: Пилешките филета за плънката се измиват, подсушават и наръсват с подправките. Спанакът се бланшира и подсушава. Листата се нареждат едно върху друго под формата на правоъгълник, върху който се слагат пилешките филета и се навива на руло.

Във форма за кекс с размери 30х11 см се слага 2/3 от тестото, разточено на кора с дебелина 2 см. Отгоре се слага част от пастета. В средата се слага спаначеното руло и отгоре се покрива с останалата част от пастета. От останалата част от тестото се разточва кора с дебелина 2 см. Покрива се пастета с тази кора, като се прави ръбче по края и две дупки, в които се слагат коминчета от фолио - откъдето да излиза парата. Намазва тестото с жълтък. Пече се в загрята фурна на 220 С за 15 минути, след което се намалява до 180 С и се пече още 45 минути.
Приготвя се желе от бульона и виното по указанията на пакетчето желатин. Оставя се желето да се стегне.
След като пастетът се изпече, се оставя да изстине, изрязва се от едната страна капачето, повдига се леко и се напълва със полу-стегнатото желе. Оставя се да се стегне. Консумира се изстудено, на следващият ден.




Още предястия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...