
Продукти:
500г замразени филета мерлуза (хек)
200г грах
1 глава кромид лук
1 1/2ч.л. Сол
1/2ч.л. захар
200г брашно
300мл олио
1ч.л. бял пипер
1/4 връзка магданоз
200мл доматати от консерва (доматен сок)
300мл вода
Приготвяне:
Филетата се оставят за около половин час леко да се отпуснат. Взема се поднос, където се слага указаното количество брашно. Добавя се една чаена лъжичка сол, която се омесва добре с брашното. Включва се котлон, върху който се слага тиган за пържене. Налива се 200мл олио. Рибните филета се овалват от двете страни в брашно, след което се слагат за пържене в сгорещено олио. Мерлузките се изпържват от двете страни до златисто. Изваждат се внимателно с решетъчна лъжица, като се отцеждат добре от мазнината, след което се подреждат в овална чиния. Глават лук се обелва, измива и нарязва на много ситно. Взема се тиган с похлупак, налива се останалите 100мл олио, и се слага на загрят котлон. Добавя се лука, 1/2ч.л. сол и граха добре измит. Обърква се леко с дървена лъжица. Когато лука придобие характерния стъклен вид се добавят коннсервираните домати, 1/2ч.л. захар и 300мл вода. Предварително се махат люспите на доматите от консерва. Котлона се превключва на степен две и гозбата се похлупва. Оставя се да се задушава под капак 30-40 минути, след което се изключва. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз и бял пипер. Сервира се пържено филе риба, гарнирано със задушения грах.
Още предястия
Няма коментари:
Публикуване на коментар