неделя, 6 декември 2009 г.

Провансалски сос

Етикети : Сосове, това не е ястие, едно от най-важните неща за готвача, сос означава посолен, пикантни, студени, топли сосове,


Провансалски сос!!!
Продукти за 6 порции :
4 стръка зелен лук
1 кг. домати (добре узрели)
2 стръка целина
1 ск. чесън
125 ml зехтин
1/2 вр. босилек
Чер пипер
Сол


Начин на приготвяне : Лукът се обелва и нарязва на ситно. Доматите се обелват, Сърцевината със семената се отделя и се намачква. Целината и босилекът се нарязват на ситно, а чесънът се пресова. Зехтинът се загрява и в него се задушават целината, лукът и чесънът, но не бива да се оставят докато лукът стане златист. Прибавят се доматите и босилекът. Овкусява се и се оставя да ври на слаб огън докато доматите се сготвят, като се разбърква от време на време. След това сосът се прецежда и се оставя отново да заври.
Подходящ е преди всичко за пастети, бяла риба, яйца и зеленчуци.


Сосове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...