събота, 12 декември 2009 г.

Шницел аламинути

Етикети : аламинути, натюр, месо, смляно месо, панирано, риба, колбаси, пържени ястия,


Шницел аламинут!!!
Шницел "Бутащек" – 1 кг свинско се реже на 6 шницела, начукват се, поръсват се с черен пипер и сол, панират се в брашно, пържат се в масло, слагат се в горещи чинии, върху всеки се слага забулено яйце, чукнато и варено 4 мин в кипяща вода със сол, оцет и дафинов лист, отгоре се наръсват със ситен магданоз, гарнират се с клецел-семел и отделно сервиран доматен сос.

Шницел кашкавал – 4 филии кашкавал по 100 г се панират в наситнен магданоз, поръсват се с черен пипер и сол, завиват се в правоъгълни листове варена шунка, овалват се в разбити яйца, панират се в галета, пържат се в горещо масло по 3 мин на страна. Сервират се с нарязани домати и наситнен лук, поръсени със смес от оцет, горчица, захар, сол и олио.

Шницел кълцан – 600 г кайма се омесва с черен пипер и сол, оформят се 4 шницела, панират се в грис, отлежават, овалват се в брашно, топват се в разбити яйца, панират се в галета, пържат се до тъмнозлатно и се сервират с богата гарнитура.

Шницел натюр – шницели по 1 см дебелина леко се очукват, пържат се до златисто в горещо масло, солят се и се обръщат, след готовност се сервират веднага, поръсени с червен пипер и с бучка масло отгоре. Гарнитура по желание.

Шницел "Нинон" – 2 телешки шницела се начукват, ръсят се с черен пипер и сол, върху половината им се слага по резен пастърма, ивички ангинария и резен грюер, захлупват се, леко се сплескват, панират се в яйце и галета, пържат се до златно в малко мазнина, вадят се в плато, в тигана се добавят 100 г вино тип порто, 200 г сметана и малко сол, сосът се сгъстява. Шницелите се сервират залети със соса и гарнитура по избор.

Шницел обикновен – 800 г кайма, 1 яйце, сол и черен пипер се омесват, правят се 4 продълговати шницела, овалват се 2 пъти в брашно, пържат се от двете страни в горещо масло, слагат се върху канапета от поръсени с бульон филии бял хляб. Сервират се залети с предпочитан сос и гарнитура от картофено пюре, задушени гъби (моркови) и салата.

Шницел "Охайо" – 250 г свинско и 250 г бифтек се смилат, добавят се навлажнена кифла, глава наситнен лук, 1 яйце, сол и червен пипер, омесват се, правят се 4 шницела, във всеки се слага по парче ананас от консерва, овалват се в смес от галета и настъргано сирене (кашкавал), пекат се на скара по 5 мин на страна. Сервират се със салата маруля и задушени картофи.

Шницел паниран – 4 шницела се начукват, наръсват се с черен пипер и сол, овалват се в брашно, след 5 мин се топят в яйца, в галета и отново в яйца, пържат се до златно в маслена баня, сервират се в горещи чинии с бучка масло отгоре, с пюре картофи, задушен ориз, залят със запържена в масло галета, салата и горчица.

Шницел "Паприка" – 4 шницела се посоляват, овалват се в брашно, пържат се в гореща мазнина, вадят се в горещо плато, слага се по бучка масло и се поръсват с червен пипер; в мазнината се слагат 2 ч. л. брашно, 10 с. л. сметана, 2 ч. л. доматено пюре (лютеница), размито с малко вода и сол, сосът кипва и се залива върху шницелите. Сервират се със сложна гарнитура.

Шницел по амстердамски – 4 шницела се посоляват, овалват се в брашно, пържат се в много гореща мазнина, върху всеки се слага по резен кашкавал и се държат 2 мин на слаб огън. Сервират се наръсени с чубрица, черен пипер и червен пипер, със сложна гарнитура и горчица.

Шницел по английски – 500 г кайма, 1 яйце, филия бял хляб, сол, черен пипер и магданоз се омесват, след 30 мин се правят 4 шницела, овалват се в брашно и в порционни тиганчета се пържат от едната страна, обръщат се, отгоре се разпределя задушена смес от наситнени глава лук, 1 морков, 1 ябълка, 5 гъби и сол, върху нея се слага по филия пушени гърди, пекат се 10 мин в гореща фурна. Сервират се с тиганчетата, с отделно подадени туршия, картофена салата и горчица.

Шницел по берлински – 500 г краве виме кипва, водата се излива, залива се с 2 л вряла вода, добавят се глава лук, черен пипер, бахар, 1 карамфилче, парченце дафинов лист и сол, къкри 4 ч, реже се на парчета с дебелина 5 мм, овалват се в брашно, яйце и галета, пържат се в гореща мазнина.

Шницел по бърненски – в 1 с. л. масло се задушава 1 с. л. съвсем пресен грах, добавя се 3 с. л. шунка на малки кубчета, стопля се, слагат се 1 яйце и 1 жълтък, разбъркват се и веднага се свалят от огъня. Плънката се разпределя върху 4 телешки шницела, прегъват се, закрепват се, потапят се в яйца, разбити с 1 с. л. мляко, овалват се в галета, пържат се в олио, отцеждат се. Сервират се поръсени с масло, с резенче лимон, обелени доматчета, всичко поръсено с магданоз и отделно с пържени картофи.

Шницел по виенски – 4 шницела леко се начукват, ръсят се с черен пипер и сол, овалват се в брашно, потапят се в яйца и в галета, пържат се до златно от двете страни в много гореща мазнина, сервират се веднага с бучка масло, резенче лимон и сложна гарнитура – пюре картофи, задушен грах, сотирани моркови и подходяща салата.

Шницел по градинарски – наситнени глава лук и 20 гъби се задушават в масло, добавят се 2 ч. л. доматено пюре, наситнен магданоз, 500 г кайма, 2 с. л. настъргано сирене, 2 с. л. галета, сол и черен пипер, правят се 4 шницела, овалват се в брашно, след 10 мин се потапят в гъсто палачинково тесто от 2 яйца, 100 г мляко, сол и брашно, панират се в галета и се пържат в много гореща мазнина. Горещи се поръсват с настърган кашкавал и се сервират с пюре картофи, туршия и салата от червено цвекло.

Шницел по гръцки – 4 шницела леко се начукват, за 1 ч се потапят в растително масло, отцеждат се, наръсват се с черен пипер и сол, пържат се в много гореща мазнина, сервират се с маслини, филета аншоа, резен лимон и салата според сезона.

Шницел по добруджански – 6 шницела по 150 г се ръсят с черен пипер, червен пипер и сол, пържат се в масло, върху всеки се слагат по парче шунка и резен кашкавал със същия размер, редят се в тавичка и за 5–6 мин се запичат в гореща фурна. Сервират се в плато, залети със смес от 6 с. л. сметана, 3 ч. сухо бяло вино и сока от пърженето.

Шницел по домашному – 750 г кайма, 1 ч. ч. вода (мляко), 2 яйца и глава наситнен лук се омесват, стоят 1 ч в хладилник, правят се шницели, панират се в брашно, разбити яйца и галета, пържат се в гореща мазнина, сервират се с пържени картофи и салата (туршия).

Шницел по женевски – шницелите се ръсят с черен пипер и сол, панират се в брашно, изпържват се и се вадят в топло плато, в мазнината се загряват шунка на ивички и нарязани стерилизирани гъби, разпределят се върху шницелите и се сервират.

Шницел по испански – 6 шницела по 100 г се начукват добре, ръсят се с черен пипер и сол, овалват се в яйце и галета, пържат се 6 мин в смес от олио и свинска мас, вадят се в топло плато, заливат се с лешников сос (виж) и се сервират веднага.

Шницел по италиански – 500 г кайма, 1 много наситнена краставичка, 100 г настърган кашкавал, 2 големи варени настъргани картофа, 2 скилидки стрит чесън, сол, черен пипер и малко галета се омесват, правят се 4 шницела, овалват се в брашно, след 10 мин се панират в яйца и галета, пържат се до златно, сервират се с пюре картофи, задушени моркови и салата.

Шницел по милански – шницелите се начукват, наръсват се с черен пипер и сол, панират се в брашно, яйца и смес от галета и настърган кашкавал, пържат се в горещ маргарин (мас, олио), сервират се с бучица масло и гарнитура спагети.

Шницел по московски – 1 кг черен дроб се реже на филии, дебели 1 см, леко се начукват, ръсят се с черен пипер и сол, панират се в галета, пържат се в гореща мазнина, сервират се поръсени с пържен лук и гарнитура от пюре картофи и пюре боб.

Шницел по неаполитански – 4 шницела се начукват, ръсят се с черен пипер и сол, отлежават, овалват се в брашно, потапят се в яйца, смес от хлебни трохи и настърган кашкавал, отново в яйца и пак в трохи, пържат се до златно в много гореща мазнина. Сервират се с гарнитура от 200 г сварени и отцедени макарони, залети със смес от 1,5 ч. ч. доматен сос, 6 наситнени мариновани гъби, 100 г накълцан пушен език, щипка захар, сол и лимонов сок. Отделно се поднася салата.

Шницел по немски – 4 шницела се начукват, ръсят се с черен пипер и сол, отлежават, потапят се в рядка майонеза, панират се в галета, пържат се в много горещо олио, редят се в топло плато, отгоре се слагат кръгове от 2 големи ябълки, пържени в мазнината, гарнират се с червено цвекло, салата и варени, пържени или сотирани картофи.

Шницел по одески – 700 г кайма, 4 с. л. мляко, сол и черен пипер се омесват, правят се 4 тънки шницела, панират се в 2 яйца, смес от 40 г настърган кашкавал и трохи бял хляб, пържат се в горещо масло, сервират се с пържени (варени) картофи, наръсени с масло.

Шницел по парижки – 4 телешки шницела се разрязват през средата като книга, в разреза се поставят по една тънка филия кашкавал и сирене, пържат се по 4 мин на страна, посоляват се и веднага се сервират върху горещи пържени картофи, рязани на дълги парченца.

Шницел по пражки – 4 шницела леко се набраздяват отгоре, посоляват се, овалват се в брашно, пържат се в гореща мазнина, вадят се в топло плато, в мазнината се пържи смес от 4 яйца, 4 резена наситнена шунка, сол и черен пипер, разпределя се върху шницелите. Сервират се с пържени картофи и кнедли или със сложна гарнитура.

Шницел по сицилиански – 4 свински шницела се натъркват с 1 ч. л. смес от чубрица, черен пипер и червен пипер, пържат се до светлокафяво в гореща мазнина, вадят се в топло плато с 4 с. л. горещ бульон; в мазнината се задушават 2 глави наситнен лук и 6 домата на филии, разпределят се върху шницелите, в мазнината се слагат 400 г задушени в масло гъбки и 2 ч. ч. доматен сос, кипват и се изливат върху шницелите, отстрани се разпределя 8 с. л. смес от настъргани кашкавал и сирене. Сервират се с варени и попарени с масло макарони и салата според сезона.

Шницел по тоскански – 400 г спанак се задушава леко с наситнена скилидка чесън, черен пипер и сол, разпределя се на две порции в намаслени огнеупорни съдчета, в средата им се прави кладенче и се поставят парче масло, сол, черен пипер и щипка индийско орехче; 2 тънки телешки шницела се намазват с горчица, изпържват се до златно в масло, поставят се върху спанака, върху всеки се поставя филийка шунка и резен сирене, запичат се до стопяване на сиренето и се сервират с картофено пюре.

Шницел по унгарски – 4 големи шницела се ръсят със сол и брашно, пържат се в мас, вадят се, запържва се голяма глава наситнен лук, добавят се 1 ч. л. червен пипер и скилидка счукан чесън, запържват се, налива се малко вода, връщат се шницелите, задушават се, добавят се 3 зелени чушки на ивички и 4 картофа на кубченца, задушават се, накрая се слагат 3 големи домата на парчета и се задушават така, че парчетата да останат цели. Сервират се със салата.

Шницел по флорентински – 6 телешки шницела се изпържват, редят се в топли чинии, върху всеки се слагат по 2 с. л. задушен спанак, заливат се с бешамел, от едната страна се слагат по няколко резенчета от 1 кг печени картофи, от другата – по 2 с. л. гарнитура от наситнени и изпържени 500 г тиквички, 500 г домати, 1 патладжан, 2 чушки, 2 глави лук, скилидка чесън, сол и черен пипер.

Шницел по френски – 2 глави наситнен лук и 2 главички арпаджик се запържват в 30 г масло, добавят се 300 г гъби на ивички, задушават се 10 мин, слагат се черен пипер и магданоз, сместа се разпределя върху половинките на 4 големи шницела, покрива се с резен шунка, шницелите се прегъват, прищипват се по края, овалват се в яйце, брашно и галета, пържат се в масло по 6 мин на страна, сервират се с парче лимон и домат.

Шницел по холандски – 500 г кайма, сол, черен пипер и 200 г мляко се омесват, стоят 2 ч на хлад, добавя се 200 г настърган кашкавал, правят се продълговати шницели, панират се в брашно, яйца и галета, пържат се до златно, сервират се с картофено пюре.

Шницел по цигански – 4 шницела се посоляват, овалват се в брашно, пържат се в много гореща мазнина, вадят се в горещо плато, в мазнината се задушават наситнени 4 глави лук, 2 червени чушки, 12 гъби, 200 г шунка и 2 сарфалада, разбъркват се с 2 кисели краставички на кубчета и всичко се разпределя върху шницелите. Сервират се с бучици масло отгоре и салата по избор.

Шницел по швейцарски – 400 г кайма, 100 г наситнено печено месо, 2 настъргани картофа, глава наситнен лук, 1 яйце, сол и черен пипер се омесват, правят се 4 шницела, овалват се в брашно, пържат се в порционни тиганчета от едната страна, обръщат се, намазват се с горчица, върху всеки се прави купчинка с по 2 с. л. настърган кашкавал, запичат се 10 мин в гореща фурна, ръсят се с червен пипер, сервират се с картофена салата и кисели краставички.

Шницел с бадеми – 3 яйца се разбиват с щипка сол и черен пипер. Телешките шницели се потапят в яйцата, след това в 225 г смлени бадеми, пържат се в масло на умерен огън. Сервират се със задушени макарони и салата. Украсяват се с резенчета лимон.

Шницел "Холщайн" – 4 телешки шницела се начукват, ръсят се с черен пипер и сол, овалват се в брашно и галета, отлежават 10 мин, потапят се в яйце и в галета, пържат се в много гореща мазнина, вадят се в топло плато, отгоре се слагат парченца масло, яйце "на око" и филенца аншоа. Гарнират се според сезона.

Шницел шунка и пушени гърди – 300 г говеждо, 100 г шунка, 100 г пушени гърди и 12 сварени гъби се смилат фино, добавят се 1 яйце, щипка сол и черен пипер, омесват се, стоят на хлад 30 мин, правят се 4 шницела, овалват се два пъти в брашно, пържат се в много гореща мазнина, сервират се с пържени картофи, грах с масло и кисели краставички.


Аламинути

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...