неделя, 27 декември 2009 г.

Шницел по виенски

Етикети : аламинути, натюр, месо, смляно месо, панирано, риба, колбаси, пържени ястия,


Виенски шницел!!!
Продукти за четири порции:
• 4 телешки шницела от по 200 г (отрязани от вътрешната страна на телешки бут)
• брашно, яйце, галета за паниране
• сол
• свинска мас или олио


За салатата:
• 300 г неразваряващи се картофи (салатни)
• 1 глава червен лук
• сол, черен пипер, захар
• винен оцет
• олио (добре е да бъде олио от тиквено семе)
• 1 ч.л. горчица с естрагон (тарос)
• 1 връзка сибирски лук (шнитлаух)


Начин на приготвяне : Шницелите се начукват на тънко и се посоляват. Овалват се в брашното, като излишното се изтупва добре, потапят се в разбитото яйце. След това се овалват в галетата и се пържат в обилно количество сгорещена свинска мас или олио до златисто. Имайте пред вид: шницелите трябва да плуват в мазнината. През време на пърженето тиганът леко да се разтърсва, така че мазнината и шницелът непрекъснато да се намират в движение. Така панировката бухва най-добре и благодарение на това шницелът добива желаната вълниста повърхност. Важно: при обръщането месото да не се боде с вилица!

Шницелите могат да се приготвят и във фурната: панират се както е дадено по-горе (брашно, яйце, галета) и след това се потапят в олио. После се слагат в тава (може на дъното й да се сложи хартия за печене, която попива мазнината, но не е задължително) и след това се пекат на горен и долен реотан на температура около 180° C (до готовност = докато добият желания златисто-кафяв цвят); ако няколко тави се пекат едновременно с вдухване на горещ въздух, температурата трябва да бъде около 160° C. Предимство: така могат да се приготвят много шницели едновременно.

След печенето шницелите се попиват добре от мазнината с кухненска хартия и се сервират.

За салатата: лукът се обелва и се нарязва на ситно. Картофите се измиват, слагат се в подсолена вода и се варят до омекване (в зависимост от големината на картофите времето за варене е около 30 минути). Обелват се, докато са още топли и се нарязват на шайби. Объркват се с маринадата от винен оцет, олио, захар, горчица, сол, черен пипер и лук и се доподправят. Картофената салата не трябва да е прекалено течна, но не бива да бъде и кашеста или суха.


Аламинути

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...