неделя, 6 декември 2009 г.

История на сосовете

Сосът не е ястие, той е инструмент.Навремето - едно от най-важните неща за готвача, сега много по-рядко използван.Но все пак и днес запазва значението си на създател или регулатор на вкуса на ястията.Французите казват : архитектът прикрива грешките си с фасадата, готвачът - със соса, лъкарят - със земята.
Думата сос означава " посолен ".Тя е латинска и посредством френския език, а по-точно - френската кухня, е навлязла във всички европейски езици.Във френската кухня съществуват повече от 3 хиляди соса.Тя не се отказва от тях, защото те в голяма степен придават своебразния колорит на френската кулинария.Изкусно приготвените сосове обогатяват кухнята като цяло.Сосовете правят ястията по-привлекателни на вид, приятни по консистенция, вкус и аромат.Те могат да направят съвършено различни ястия, приготвени от едни и същи продукти.И не на последно място, ускоряват приготвянето на различни ястия върху една и съща основа.


Сосове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...