Сосът не е ястие, той е инструмент.Навремето - едно от най-важните неща за готвача, сега много по-рядко използван.Но все пак и днес запазва значението си на създател или регулатор на вкуса на ястията.Французите казват : архитектът прикрива грешките си с фасадата, готвачът - със соса, лъкарят - със земята.
Думата сос означава " посолен ".Тя е латинска и посредством френския език, а по-точно - френската кухня, е навлязла във всички европейски езици.Във френската кухня съществуват повече от 3 хиляди соса.Тя не се отказва от тях, защото те в голяма степен придават своебразния колорит на френската кулинария.Изкусно приготвените сосове обогатяват кухнята като цяло.Сосовете правят ястията по-привлекателни на вид, приятни по консистенция, вкус и аромат.Те могат да направят съвършено различни ястия, приготвени от едни и същи продукти.И не на последно място, ускоряват приготвянето на различни ястия върху една и съща основа.
Сосове
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Една ябълка на ден

Пилешка салата

Супа със сирене

Шоколадова торта с ягоди

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Няма коментари:
Публикуване на коментар