Първоначално " салата " се нарича само блюдото, приготвено от сурови зеленчуци и градински треви.Салати като ястие са навлезли в международната кухня от Италия, по-точно от Древния Рим.Там салата се наименувало блюдото, състоящо се от ендивия, магданоз и лук, подправени с мед, пипер, сол и оцет.В края на XVI и началото на XVII век салатите излизат от пределите на Апенинския полуостров и се възприемат във Франция като изискано придворно ястие, което се сервира към печено месо.През Средните векове салата се приготвя от зелен лук, стръкчета чесън, мента и листенца магданоз.След това французите добавят и познатите ни днес маруля или салата.В края на XVIII век салати вече се правят от савойско и брюкселско зеле, целина, праз, краставици, аспержи, артишок, от всички растения със зелен цвят.Характерната особеност на френските салати е пикантната подправка от сол, черен пипер, сухо вино или оцет, зехтин и различни аромати.Към края на XVIII и началото на XIX век салатите започват да се приготвят не само от зеленчуци, но и от кореноплодни ( моркови, цвекло, картофи и др ).Отначало се използват само варени.Те се смятали за подземни зеленчуци т.е. нечисти.Така се появяват особенб вид салати, приготвени от варени зеленчуци, в които се добавят кисели краставички и кисело зеле, маслини и други кисели зеленчуци.Постепенно обаче, в тях започват да се слагат месо, риба, гъби, яйца и др. продукти.Заливката все повече се усложнява и се разнообразява.
Към салатите се прибавят и няои студени сосове, най-вече майонеза.
Видове салати
Няколко правила, които трябва да имате предвид, когато приготвяте салати
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Една ябълка на ден

Пилешка салата

Супа със сирене

Шоколадова торта с ягоди

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Няма коментари:
Публикуване на коментар