четвъртък, 26 ноември 2009 г.

История на салатите

Първоначално " салата " се нарича само блюдото, приготвено от сурови зеленчуци и градински треви.Салати като ястие са навлезли в международната кухня от Италия, по-точно от Древния Рим.Там салата се наименувало блюдото, състоящо се от ендивия, магданоз и лук, подправени с мед, пипер, сол и оцет.В края на XVI и началото на XVII век салатите излизат от пределите на Апенинския полуостров и се възприемат във Франция като изискано придворно ястие, което се сервира към печено месо.През Средните векове салата се приготвя от зелен лук, стръкчета чесън, мента и листенца магданоз.След това французите добавят и познатите ни днес маруля или салата.В края на XVIII век салати вече се правят от савойско и брюкселско зеле, целина, праз, краставици, аспержи, артишок, от всички растения със зелен цвят.Характерната особеност на френските салати е пикантната подправка от сол, черен пипер, сухо вино или оцет, зехтин и различни аромати.Към края на XVIII и началото на XIX век салатите започват да се приготвят не само от зеленчуци, но и от кореноплодни ( моркови, цвекло, картофи и др ).Отначало се използват само варени.Те се смятали за подземни зеленчуци т.е. нечисти.Така се появяват особенб вид салати, приготвени от варени зеленчуци, в които се добавят кисели краставички и кисело зеле, маслини и други кисели зеленчуци.Постепенно обаче, в тях започват да се слагат месо, риба, гъби, яйца и др. продукти.Заливката все повече се усложнява и се разнообразява.
Към салатите се прибавят и няои студени сосове, най-вече майонеза.


Видове салати
Няколко правила, които трябва да имате предвид, когато приготвяте салати

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...