сряда, 25 ноември 2009 г.

Галантина от кокошка

Продукти : 1 кокошка, 300 г телешко филе, 300 г свинско месо, 100 г сланина, 100 г шунка, 50 г коняк, 100 г брашно, 50 г краве масло, 100 г сметана, 2 яйца, сол, индийско орехче, бял черен пипер, морков, кервиз, магданоз, 100 г прясно мляко.


Начин на приготвяне : Птицата се реже през гърба с помощта на остър нож, след което кожато от гърба се отделя, а също така - от краката и крилата.Кожата на гърдите се отделя лесно, докато при крилата и краката е по-трудно.Изчистеното от кожа месо се смила на два пъти през месомелачката и към него се прибавят телешкото и свинското месо, също смлени два пъти.Така приготвената кайма се счуква в хаван, като се прибавя по малко от сметаната.Ако липсва сметана, може да се замени със същото количество прясно мляко.Прибавя се нарязаният, твърдо сварен белтък, дребно нарязаните сланина и шунка.Получената маса се смесва с тесто, което се приготвя от затопленото в масло брашно, към което се прибавя и прясното мляко.Бърка се на огъня до получаването на гъст сос бешамел, който ще бъде спойката на галантината.Добавят се сол, настъргано индийско орехче и бял черен пипер.Птичата кожа се пълни със сместа, връзва се на опашката, крилцата и краката.Зашива се на гърба, като трябва да й се придаде отново формата на птица.Завива се с кърпа, която се връзва със здрав конец.Галантината се слага да ври в кипяща вода.В бульона се пускат морков, парче кервиз, сол и крилцата на птицата, по които ще се разбере кога е увряла.Когато е готова, се изважда, развързва се още топла и като изстине, се желира и гарнира.
По друг начин галантината може да се приготви така : след като се изпере кърпата на уврялата галантина, отново се загъва и се слага между две равни дъски под тежест 5-6 кг.Така престоява 1 нощ.На другия ден кърпата се развързва, галантината се разрязва на филийки и е готова за приготвянето на студени предястия-блюда.Гарнира се с аспик, приготвен от бульон, в който е вряла птицата, маргаритки от твърдо сварен белтък с магданоз.


Още предястия

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...