
Продукти : 500 г месо от кокошка, 250 г сметана, 100 г бяло вино, 200 г бульон, 20 г желатин, сол, черен пипер, 1 глава лук, 1 морков; за соса - 250 г майонеза, 10 г захар, 250 г кисели краставички, 1 супена лъжица дребно нарязан лук, 1 супена лъжица дребно нарязан магданоз.
Начин на приготвяне : Едма средно голяма кокошла се почиства и се слага в тенджерата.Залива се с вода.Добавят се лукът и морковите.След като заври, се посолява и варенето продължава на тих огън, докато месото е напълно готово.Кокошката се изважда, отстранява се кожата й и месото се отделя от костите.Минава се на три пъти през машинката за мелене на месо, посолява се, поръсва се с черен пипер, сипва се виното и аспик, приготвен от бульона и желатин.Омесва се много добре.Внимателно се прибавя разбитата неподквасена сметана и сместа се слага във формата или тавичка, изплакната със студена вода и облята с аспик.Слага се в хладилника.
Преди сервиране формата се потапя за няколко секунди в гореща вода и се обръща върху бл=дото.
Мусът се поднася полят с част от сос тартара.Останалото количество сосо се сервира отделно.
Сос тартар :майонезата се разбърква със захарта, добавят се ситно нарязаните кисели краставички, магданозът и зеленият лук.Всичко се разбърква добре.
Още предястия
Няма коментари:
Публикуване на коментар