понеделник, 7 декември 2009 г.

Доматен сос

Етикети : Сосове, това не е ястие, едно от най-важните неща за готвача, сос означава посолен, пикантни, студени, топли сосове,


Доматен сос!!!
Продукти :
1 кг домати
1 с.л. зехтин
10 – 12 листа пресен босилек
щипка захар


Начин на приготвяне : * Избират се добре узрели, по-месести домати и се бланшират. В тенджера с вряща вода се пускат доматите за около 1 мин. Изваждат с помощта на решетеста лъжица и се пускат в съд със студена вода. След това се обелват люспичките и се настъргват на едро ренде. Може да се смелят и с месомелачка, която може да има и приспособление за отделяне на семките. (последното го правя само когато приготвям доматен сос като зимнина);
* В дълбок тиган се загрява зехтина (олиото) и се добавя доматения сок и щипка захар;
* След като заври се оставя за няколко минути на слаб огън докато се сгъсти до желаната гъстота;
* Поднася се поръсен с нарязан на ситно листа босилек.

това е класическа рецепта за приготвяне на доматен сос от италианската кухня.

Може да се направят много импровизации с подправките в зависимот от рецептата и продуктите с която ще поднесем доматения сос:
лук – нарязан на шайби лук и стрити с ръце, за да се разделят на тънки кръгчета се запържва в зехтина след което се добавя доматения сок;
чесън – прибавяме нарязани на ситно 2-3 скилидки чесън минутка преди да отстраним доматения сос от огъня.
магданоз – прибавяме нарязан на ситно магданоз и сервираме с пържен патладжан, печени чушки или кюфтета;
чубрица – прибавяме когато доматения сос е за кюфтета
копър – съчетава се добре с тиквички или морски дарове
дафинов лист – при скумрия и риба с доматен сос е задължително
черен пипер – се съчетава с всички продукти.

Но вискчо зависи от нашия собствен вкус, затова са и подправките, за да поднесем ястието според нашия вкус.


Сосове

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Една ябълка на ден

Ябълка!!! Англичаните имат поговорка, според която 1 ябълка на ден ще прогони доктора от дома ви.Французите пък препоръчват да изяждате 1 ябълка сутрин за здраве и още 1 вечер - за красота.Ябълките са прекрасна възможност, ако сте решили да започнете диета.Дори се препоръчва поне един ден в месеца да оставаме само на ябълки за разтоварване и пречистване на организма. Сега обаче наближава Коледа и не е време за диети.Затова използвайте безценния плод, зса да си приготвите вкусни ястия и десерти.Ако идеята ви харесва, пробвайте тези рецепти.

Пилешка салата

Пилешка салата!!!...Какво да направим с пилешкото месо, останало от предния ден ? Ето една прекрасна идея...Прочети повече...

Супа със сирене

Супа със сирене!!!Изключително ароматно и бързо за приготвяне предястие, идеално за зимен обед или вечеря...Прочети повече...

Шоколадова торта с ягоди

Шоколадова торта с ягоди!!!С тесто от натурално какао и сметана с ванилия и ягоди, тортата е незаменима за следобедното кафе или чай...Прочети повече...

Филе от пилешки гърди в було от шунка

Филе от пилешки гърди!!!С хрупкавото ароматично було от бекон месото става вкусно и сочно...Прочети повече...