
Продукти за 4 порции : 500 г смесена кайма, 1 по-дебела филия сух бял хляб без кората, 5-6 супени лъжици счукани орехови ядки, 1 супена лъжица стафиди, 1/2 глава лук, 20 г краве масло, 2 яйца, сол, черен пипер, 1 щипка настъргано индийско орехче, 2 супени лъжици брашно, 5-6 супени лъжици галета, магданоз, мазнина за пържене, за соса : 2 кисели краставички, 6 супени лъжици сметана, 1 супена лъжица нишесте, лимонен сок, копър, сол.
Начин на приготвяне : Каймата се посолява и се омесва с натрошения хляб.Оставя се да отлежи.Ситно нарязаният лук се изпържва в маслото до златисто оцветяване заедно с магданоза, наръсва се с брапното, отстранява се от огъня и като се поохлади, се прибавя каймата.Добавят се ореховите ядки, стафидите, черен пипер и настърганото индийско орехче.Всичко се омесва да се получи еднородно тесто.Правят се крокети ( като кебапчета ), панират се в разбитите яйца и галетата и се пържат в гореща мазнина до светложълто оцветяване.В същата мазнина се прави сос от нишестето, размито в сметаната, и ситно нарязаните краставички.Подправя се на вкус със сол, копър и няколко капки лимонен сок, кипва се и се оттегля от огъня.Крокетите се поднасят със салата от червено цвекло или салата според сезона и картофено пюре.Сосът се сервира в сосиера.
Аламинути
Няма коментари:
Публикуване на коментар