
Продукти за 4 души : 1 обезкостен заек ( 1,2 кг ), 3 едри глави червен лук, 4 стръка чубрица, 5 ябълки, 1/2 бяло вино, сол, черен пипер; за плънката : 10 листа цвекло, зехтин, 250 г ориз, 50 мл зеленчуков бульон, 3 стръка чубрица, 1 стрък мащерка, 1 глава лук, 1 скилидка чесън, 50 г сурова шунка.
Начин на приготвяне : Топнете листата от цвеклото във вряща солена вода.Щом поомекнат, извадете и оставете настрана да изстиват.Запържете ориза в тенджерка с 3 с.л. зехтин.Когато стане прозрачен, полейте с бульона, посолете и оставете да ври на тих огън, докато поеме цялата течност.Прехвърлете ориза в купа.Изцедете листата от цвекло и ги нарежете на ситно.Нарежете на ситно чубрицата, мащерката, лука и скилидката чесън и прибавете към сместа.Сложете заека на масата.Посолете и поръсете вътрешността и напълнете с плънката.Зашийте отвора.Намажете обилно със зехтин отгоре, посолете и поръсете с черен пипер.Сложете в намазана с 4 лъжици зехтин тава, нарежете главите лук наполовина и ги разпределете около заека заедно с чубрицата и нарязаните на резени ябълки.Полейте с виното и пъхнете във фурната, загрята на 170 градуса.След около 35 мин увеличете градусите на фурната на 200 и допечете още 10 мин.По време на печенето мажете от време на време заека със соса, ако ви се стори, че е недостатъчен, прибавете още малко вино.
Ястия с ябълки
Няма коментари:
Публикуване на коментар